Home » Honda City, jenama yang berkembang secara berterusan

Honda City, jenama yang berkembang secara berterusan

by admin

Wapcar – Pelancaran City pada tahun 1998 menandakan kemasukan rasmi Honda ke India dan sedan bersaiz sederhana itu pantas menarik perhatian kelas pertengahan India yang mahukan jenama premium yang menawarkan teknologi Jepun, kebolehpercayaan dan sifat menyeronokkan untuk dipandu, biasanya tipikal produk Honda.

Pada masa itu, pembeli yang mencari sedan bersaiz sederhana mempunyai sedikit pilihan, dengan pilihan yang ada ialah Opel Astra, Ford Escort dan Maruti Baleno yang lebih tua. Sedan bertingkat rendah adalah kenderaan yang kacak dan luas yang memenangi hati pelanggan yang arif dengan dalaman yang mewah. Kebaikan ini tidak lama kemudian menjadikannya kedudukan yang wajar dalam fikiran pelanggan India dan kereta Honda City generasi pertama menjual lebih daripada 59,000 unit sepanjang hayatnya selama lima tahun.

Walaupun City dilancarkan dengan hanya dua pilihan enjin petrol – enjin 1.3 liter dan 1.5 liter – jenis enjin kedua juga didatangkan dengan transmisi automatik, memberikan kesan yang kekal kepada orang ramai. beli ialah pengenalan VTEC termaju Honda. atau teknologi kawalan lif dan pemasaan injap boleh ubah elektronik pada tahun 2000. VTEC City 1.5 liter menarik minat peminat kerana ia memberikan prestasi berkuasa sambil ringan.

Honda menawarkan isyarat penggayaan yang unik seperti petua ekzos dwi krom, spoiler yang dipasang pada batang dan bahagian dalam hitam dengan aksen aluminium berus untuk membezakan secara visual versi premium ini dengan barisan produk yang lain. Honda City bertukar kepada generasi kedua pada tahun 2003, dengan generasi ketiga diperkenalkan pada tahun 2008.

Honda Automotive India telah mengikuti strategi kitar hayat 5 model untuk barisan produknya dan Ini merupakan generasi keempat diperkenalkan pada 2014, yang menyaksikan Honda mengeluarkan enjin diesel pada sedan bersaiz sederhana terlaris di India. Jurang harga antara dua bahan api tradisional telah menyebabkan ramai pembeli beralih kepada diesel dan memenuhi permintaan yang semakin meningkat untuk bahan api yang lebih murah dan lebih cekap, dan Honda telah menyasarkan untuk memenuhi permintaan ini.

Menjelang Oktober 2017, bandar itu telah melepasi tanda jualan terkumpul sebanyak 700,000 unit, tetapi ia juga merupakan permulaan tempoh huru-hara bagi pembuat kereta India itu kerana ia menghadapi isu kualiti. untuk mencari keuntungan yang lebih baik. Di samping itu, kekurangan portfolio produk yang menarik bermakna Honda Cars India berada dalam keadaan panik menghadapi dua pandemik.

Walaupun City generasi kelima dilancarkan pada Julai 2020, pembuat kereta itu juga memutuskan untuk menutup kilang Greater Noida pada Disember tahun itu untuk mengoptimumkan operasinya di India. Honda menghasilkan daripada kilang Tapukara baharu di Rajasthan. Honda terus bergelut dengan bahagian pasaran yang semakin berkurangan, yang semakin ditelan oleh duo Korea Hyundai dan Kia dengan SUV bersaiz sederhana glamor mereka, serta serangan rakan kongsi yang akan datang.

Jepun Toyota dan Suzuki, yang telah melancarkan kereta dengan enjin yang sesuai untuk pembeli. gembira dengan. Dalam usaha untuk kekal relevan di pasaran, pada 4 Mei 2022, Honda menetapkan duluan teknologi dan memperkenalkan versi hibrid yang berkuasa bagi City sambil menawarkan ciri ADAS yang meningkatkan keselamatan.

Walaupun harganya terlalu tinggi kerana cukai yang tinggi ke atas kenderaan hibrid di India, kebenarannya ialah sejak generasi pertama bandar itu telah bertahan dalam ujian masa dan berharap untuk mengekalkan falsafah komersialnya. jenama sehingga ia dikeluarkan dengan SUV yang dicadangkan. julat tahun hadapan. Town telah menjadi askar yang boleh dipercayai untuk Honda di India, menjalankan tugasnya di hadapan peperangan, yang mana ia membenarkan tawaran kedua yang menggerunkan yang merangkumi nilai Honda.

You may also like